Lees hier meer over de waarde van het gebruiken van een hoogwerker / lift ten op zichte van een ladder.
Veilig werken op hoogte
Waarom veilig werken op hoogte zo belangrijk is? De cijfers* liegen er niet om.
Tussen 1999 en 2014 al meer dan 2700 ongevallen, dit komt neer op gemiddeld 160 per jaar.
Bij 90% van de gevallen is een ziekenhuisopname vereist.
Zeker 13% houdt permanent letsel na de val.
Helaas overlijdt 2% na een ladder ongeval.
Werken op een ladder
De ladder wordt vaak gezien als snel en gemakkelijk middel om hoogte te bereiken. Het neemt weinig ruimte in bij een opslag, klein of groot. Het is snel gepakt wanneer nodig en kent geen gebruiksaanwijziging. Daarnaast is het gebruik van een ladder voor iedereen binnen bereik.
Werkzaamheden uitvoeren op een ladder is de volgende stap en wordt een ander verhaal. Het werken op een ladder brengt namelijk een groot risico met zich mee. Voor zowel werkgever als werknemer. Een werkgever is verplicht een veilige werkomgeving te bieden aan een werknemer. De werkgever draagt een zorgplicht en dient zich te houden aan de wetgeving rondom het gebruik van ladders. Deze wetgeving rondom het werken op een ladder wordt elk jaar strenger en verscherpt.
Hoe kan het dat er zo veel ongelukken gebeuren?*
Bij de meeste gevalen, 43%, komt het door de verkeerde plaatsing.
Het verlies van balans of bewustzijn op de ladder gebeurd bij 32%.
Ook nog bij een groot deel komt het door de kwaliteit en staat van de ladder.
Werken op een lift
Door het strenger worden van de wetgeving rondom veilig werken op hoogte, schaffen steeds meer bedrijven hoogwerkers aan. Vaak wordt er gedacht bij het woord hoogwerker aan een grote machine, die vaak op een bouwplaats staat. Echter valt een eenpersoonshoogwerker ook binnen de categorie. Daarom wordt er ook bij kleine liften het woord hoogwerker gebruikt.
Aangezien steeds meer werkgevers een eenpersoonshoogwerker aanschaft anticiperen steeds meer fabrikanten hierop. De hoogwerkers worden daarom steeds lichter, compacter en gebruiksvriendelijker gemaakt. Zo kunnen ze opgeborgen worden in een kantooropslag en facilitaire ruimten.
Toekomst
Er zijn vele ontwikkelingen gaande. De verwachting is dat in de toekomst werkveiligheid op hoogte steeds strenger wordt. Het werken op een ladder zal daarom uiteindelijk verdwijnen en hoogwerkers worden verplicht in gebruik. Kijken we naar ladder vs. lift is de winnaar toch echt de lift.
Bedieningsbewijzen voor eenpersoonsliften / hoogwerkers (onze producten) zijn niet verplicht, maar worden altijd wel geadviseerd. Heeft u vragen hierover? Neem contact met ons op.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.AkkoordNiet akkoordPrivacybeleid
Je kunt je toestemming op elk moment intrekken met de knop toestemming intrekken.Toestemming intrekken